Van strategisch consultant naar coach - tuurlijk!

Van strategisch consultant naar coach - tuurlijk!

Ik werk al enkele jaren als consultant samen met bedrijven om hun organisatie te helpen verbeteren – lees: wie krijgt welke verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid (rollen en verantwoordelijkheden, RACI), welke stappen spreken we af te nemen om onze werking te stroomlijnen (processen) en hoe gaan wij te werk als we er samen niet uit geraken (governance). Dat kan alleen lukken als je als bedrijf met je mensen aan de slag gaat. Betrek hen bij je vragen, je voorstellen en je afweging. Joe hoeft niet alles door de groep te laten beslissen maar je kan ook niet zonder hen beslissen – dan blijven je beslissingen voornamelijk in slides voortleven, niet in de praktijk. Natuurlijk kan het best veel tijd en moeite vragen om je medewerkers te gaan raadplegen. En als je het op de standaardmanier aanpakt à la “zit rond een grote witte tafel en zeg iets als je een idee hebt”, tja, dan zal je van een kale reis terugkomen en kunnen zeggen, “zie je wel, er kwam niets, allemaal tijdverlies”.

Terwijl het ook anders kan. Waarom zou je jezelf, je collega’s en je hele bedrijf tekort willen doen door geen moeite te steken in de manier waarop je met elkaar omgaat?

Vanuit die vraag ben ik mij beginnen verdiepen en bijscholen in team coaching en facilitatie (begeleiden en animeren van workshops). Heerlijk vind ik dat, omdat het inspeelt op zowel mijn talenten en interesses, als op de noden van de mensen met wie ik samenwerk en die van hun bedrijf of organisatie zelf. De nood om gehoord en gezien te worden, de nood om weer hoop en inspiratie te vinden uit hun eigen werking, de nood om voortreffelijk werk af te leveren en alle obstakels daartoe aan te pakken. Dat is wat we willen, toch? Dat onze mensen die intrinsieke motivatie weer kunnen voelen en aanwakkeren, en dat we hen helpen die los te laten op de grote vraagstukken binnen ons team, ons bedrijf, onze organisatie, onze samenleving?

Gaandeweg merkte ik dat ik breder én dieper wou gaan. Hoe kon ik mijn eigen draagkracht vergroten tijdens meetings en begeleidingstrajecten, zodat het team nog sterker op mij kon leunen? En tegelijk hen versterken zodat ik zelf voort kon gaan naar andere projecten? Dat was mijn motivatie om mij te gaan bijscholen als Co-Active coach. Als coach werk ik niet rechtstreeks op het zakelijke project, maar op de mens. Als je als mens anders kan kijken naar je eigen manier van denken, doen en zijn, dan heeft dat een impact op elk aspect van je leven. Dat is net de inzet: jezelf op elk vlak van je leven beter leren kennen en daardoor je leven ook veel zinvoller en waardevoller voor jezelf te maken. Je verandert van binnenuit, niet enkel aan de oppervlakte. Daardoor maak je andere keuzes en ga je anders met je eigen twijfels en vragen maar ook talenten en kracht om. Dat is de verandering waar we voor gaan. Zo word jij zelf ook een change agent – eerst bij jezelf, dan bij je wereld.

 

Wat is het doel van coaching?

Wat is het doel van coaching?

Waarover gaat de coaching?

Waarover gaat de coaching?