Veelgestelde vragen

 
 

“The greatest gift is not being afraid to question.”

– Ruby Dee

Dus kom maar op met je vraag! Graag! »

 

Hoe lang duurt een coachingtraject?

Dat bepalen we samen bij de start. Meestal minstens zes keer, idealiter tien sessies. Reken per sessie op een uur. Maar door de inzichten die je krijgt, werkt elke sessie nog veel langer dan dat uur door. Dat is net de bedoeling!

Wat is het doel van individuele coaching?

Coaching doe je om jezelf te helpen volop te gaan leven. Je wilt dingen in beweging zetten, obstakels overwinnen, doelen stellen en bereiken. Je krijgt een nieuwe blik op je omgeving en jezelf. Je leert anders kijken, beter communiceren, keuzes maken die kloppen met wat voor jou van belang is. Je ontdekt je talenten en je gaat met je inzichten aan de slag. Je verandert, stapje voor stapje, je leven – en dat blijft doorwerken. Je coach is enkel met jou bezig en met wat jij als grote wensen hebt voor jouw leven.

Is coaching onzin?

Ik heb me dit zelf ook afgevraagd. Tot nu toe heb ik zelf al veel ingrijpende en levensveranderende coachingsessies meegemaakt en begeleid. Dàt is waar je naar op zoek moet: echt transformatieve coaching.

Wat is je visie op team coaching?

Dat het een geweldige manier is om mensen in staat te stellen samen een grotere meerwaarde te creëren voor hun stakeholders, op een manier die duurzaam en plezierig is. Het gaat er niet om mensen een goed gevoel te geven; het gaat erom mensen in staat te stellen de sfeer te creëren die ze nodig hebben om hun stem te laten horen, te luisteren en hun teamdoel te bereiken.

Wat is jouw visie op strategie?

Strategie gaat over het maken van duidelijke keuzes en het evalueren van je beslissingen in het licht van deze keuzes. Dat betekent dat je moet begrijpen wat er aan de hand is (in kaart brengen), wat je hebt aan capaciteit en mensen, wat je opties zijn en hoe die opties matchen met de echte (waarden die in de organisatie leven, en hoe die opties dan jouw doelen als organisatie en je mensen kunnen waarmaken.

Werk je ook als Change Manager?

Geen evidente vraag - want is niet elke manager die zijn of haar rol ernstig neemt, ook een change manager? Veel van het werk dat ik doe wordt vaak omschreven als verandermanagement, dus ‘JA’. Maar het zal niet volstaan om mij in een kantoor te installeren en vervolgens elke moeilijke vraag mijn kant op te sturen – change management vereist samenwerking. Want het doel is dat wanneer ik weg ben, jij en je team het moeiteloos kunnen overnemen. Beschouw mij dus als je Change Management Partner.

Kan je met lastige mensen werken?

Misschien ben ik zelf wel een lastig portret, wie zal het zeggen? Nu heb ik heel goed gewerkt met personen die anderen 'lastig’ of ‘moeilijk' of ‘gene gewone’ noemden.  Ik kan alleen maar zeggen: vaak lukt het, soms niet, maar het kan ook om meer mensen gaan dan alleen die ene 'moeilijke persoon'...

Hoe lang duurt een typisch project?

Dat hangt ervan af - meestal variëren ze van een paar weken tot zes maanden. De intensiteit varieert ook, omdat ik niet in elke fase fulltime bemand hoef te zijn. Er is veel flexibiliteit bij het opstellen van het tijdschema, afhankelijk van wat je probeert te bereiken.

Werk je alleen?

In coachingtrajecten wel. Voor team coaching en facilitatie ook, maar meestal is het beter voor de klant dat ik samenwerk met een grotere consultingpartner of een co-coach.

Kan je mijn team fiksen?

Dat is een goede vraag. In een paar woorden: nee. Het is niet iets wat iemand buiten een team kan doen. Zij moeten het zelf ook willen en eraan werken. Maar om dat zonder begeleiding te doen, zal niet de resultaten opleveren waar je van droomt. Anders was het vast al gelukt. Dus daarom wil ik samen eens kijken wat er aan de hand is. Ik kan duidelijkheid brengen in wat de oorzaak kan zijn van de problemen die je ziet. En ik kan jou en het team helpen om zich meer bewust te worden van manieren om hun gedrag te veranderen. En kijken of het wel een goed moment ervoor is. Weet wel dat iedereen aan de bak zal moeten.

Hoe los ik conflicten in het team op?

Kan ik niet met een woord zeggen. Dat is niet iets wat we van buitenaf kunnen afdwingen. Maar wat we wel kunnen doen, is de context creëren om het mogelijk te maken. Te beginnen met erkennen dat conflicten bestaan, in plaats van er een taboe van te maken. Vervolgens laten we je mensen kennismaken met de juiste processen (noem ze technieken of hulpmiddelen) om een gesprek te beginnen over het conflict, op een manier die ze misschien nooit eerder hebben geleerd of geoefend. Bovendien betrekken we de andere teamleden er ook bij – om de lucht te klaren. Want je wilt niet dat er spanning blijft hangen die niet is aangepakt. Je wilt dat het team zich kan concentreren op het bouwen aan de doelen waarvoor ze zijn samengebracht.

Help je mij om de zaak aan mijn management voor te stellen?

Ja. Afhankelijk van wat je wilt voorstelen, help ik je om te onderzoeken wat de situatie is en om mogelijkheden te identificeren om deze aan te pakken. Ik help je de voor- en nadelen van mogelijke keuzes te verduidelijken. Soms is het project dat je wil laten valideren niet het meest relevante of impactvolle. Dan help ik je ook om dat uit te zoeken.

Kunnen we het eerst even uitproberen?

Ik werk altijd met een flexibele, gefaseerde aanpak. Het is zowel in jouw als in mijn belang om eerst het thema in kaart te brengen en te begrijpen wat de echte vraag is. Dus geen grote toezeggingen nodig totdat we allebei duidelijk weten waar we aan willen werken.

Heb je huisdieren?

Ja, twee zwart-witte katten: Scotch & Soda. We adopteerden deze broertjes uit een plaatselijk dierenasiel en ze hebben zich al aardig weten te integreren in het rumoer in ons huis.